Oplosmethoden

Oplosmethoden

Er zijn meerdere oplosmethoden voor sudoku's te bedenken, maar in het kort zijn het er twee. Allereerst heb je een methode waarbij je per getal gaat kijken waar deze kan staan. Een tweede methode probeert per vakje te kijken welke getallen daar kunnen staan.

Waar kan een getal komen te staan?

De oplosmethode die we hieronder bespreken bekijkt per getal waar deze zou kunnen staan. Omdat we dit het makkelijkste kunnen uitleggen aan de hand van een voorbeeld, werken we onderstaande sudoku uit. Uiteraard spelen we het spel volgens de spelregels.

1. Zoek volle vierkanten

De eerste stap is dat je kijkt naar een blok van 3 x 3 waarin de meeste getallen al ingevuld zijn. We nemen als voorbeeld het blok linksboven.

2. Zoek een getal om in te vullen

Vervolgens zien we dat er op de derde rij al een 1 is ingevuld in het tweede grote vak. Er kan dus in ons vak op de derde rij niet nog een 1 zitten. Daarom is er nog maar één mogelijkheid voor de 1, namelijk op de eerste rij.

3. Zoek nog een getal om in te vullen

Als we de 1 invullen, zien we dat we nog twee cijfers over hebben die ingevuld moeten worden, namelijk de 6 en de 9. Aangezien in de derde kolom (in het tweede grote vak) al een 9 staat, zal de 9 dus in de eerste kolom ingevuld moeten worden. Dan blijft er voor de 6 nog maar één vakje over.

4. Enzovoort

Op deze manier gaan we verder tot we uiteindelijk bij de oplossing komen die hier links staat (waarbij alle zwarte velden gegeven waren en alle blauwe velden door ons bij elkaar gepuzzeld.

 

Terug naar overzicht