Open en verborgen paren

Paren & triplets

Sudoku's zijn te vinden in diverse moeilijkheidsklasses. De gemakkelijke sudoku's zijn meestal maar op één manier op te lossen, en met matig logisch nadenken kom je al een heel eind. Bij de moeilijkere varianten komen er echter meer dingen kijken. Zo zijn er vakjes waarin meerdere getalletjes kunnen komen te staan. Het is dan aan jou om uit te zoeken welke getallen er daadwerkelijk in moeten staan. Als je dit namelijk fout doet, dan loop je later in de puzzel altijd een keer vast.

Open paren en verborgen paren

Allereerst vul je altijd de cijfers in die zéker goed zijn. Echter, er komt altijd een moment dat deze 'zekerheden' op zijn. Wanneer in een blok van 3x3 vakjes nog enkele vakjes vrij zijn, dan is het mogelijk dat er twee vakjes zijn waarin twee cijfers kunnen staan. Dus bijvoorbeeld een vakje waarin alleen nog maar de 5 of de 6 mogelijk is en een ander vakje in het blok waar ook alleen nog maar de 5 en de 6 mogelijk is. Waarschijnlijk weet je nog niet meteen welk cijfertje in welk vakje moet staan, maar je kunt in ieder geval wel de vijven en zessen in alle andere vakjes wegstrepen.

Een verborgen paar is iets lastiger uit te zoeken. Dit betekent dat er in twee vakjes nog veel verschillende cijfers mogelijk zijn, maar dat dit de enige twee vakjes zijn waarin een 5 en 6 mogelijk zijn. In dit geval kun je er zeker van zijn dat er dus een 5 en 6 in die twee vakjes moeten komen te staan, en kun je alle andere kandidaten wegstrepen.

Open en verborgen triplets

Deze bovenstaande tactiek is ook met triplets uit te voeren. Dan gaat het dus over drie vakjes en drie cijfers. We nemen 5,6 en 8 als voorbeeld. Ook nu weet je niet precies welk cijfertje in welk vakje moet komen te staan, maar je weet in ieder geval zeker dat 5, 6 en 8 in de drie gespecificeerde vakjes moeten staan. Dit betekent dat je alle overige cijfers uit deze vakjes kunt wegstrepen. Deze zijn trouwens wel een stuk lastiger te vinden dan de triplets.

Terug naar overzicht